Снимка trafficnews.bgВлязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек*. Това

...
Снимка trafficnews.bgВлязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек*. Това
Коментари Харесай

Влязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек

Снимка  trafficnews.bg

Влязъл в пандиза, попаднал на хора и станал човек*. Това изречение бе лайт претекстът в една адвокатска защита тази седмица в Пловдивският Апелативен съд, написа trafficnews.bg .

Преди дни  Асен Гюрганчев, който блъсна и умъртви пешеходка в центъра на града, а по-късно избяга, се изправи за следващ път пред магистратите. Той обжалваше по този начин наложеното му наказване - затвор от две години и осем месеца.

По време на делото прозвучаха няколко думи, които рядко се чуват в правосъдна зала. Как пандизът е направил от момчето различен човек, по какъв начин го е превъзпитал. И като вапцаровия воин от поемата, Асен се е трансформирал. Дали е това в действителност е по този начин или е просто поза, с цел да може съдът да се смили над него, не знаем. Доброто му държание не трансформира обстоятелството,  че е избягал и оставил една жена на асфалта да почине.   

И все пак момчето е за образец зад решетките. Дори самият шеф му е дал своя вот доверие и го е направил „ кмет ”. Това е най-отговорната служба измежду лишените от независимост.

„ Всички са доста удовлетворени от него. Надзирателите му не могат да се нахвалят от държанието му. Той желае да продължи живота си и да учи, да отиде в университет ”, сподели Зоя Тошкова, юриста на Гюрганчев.

Една упоритост, която макар решетките, продължава да пораства у 19-годишното момче. Асен се пробва да върне доверието на обществото в себе си.  Дали апелативните съдии ще му повярват и ще му дадат късмет да се върне по-скоро в цивилизацията, е обособен въпрос. 

Ще успее ли пандизът да превъзпита младежа? Ако това се случи, ще бъде цяло знамение. " Затворите влияят негативно на душeвността на малолетните, заради обстоятелството, че това са заведения, в които не се оказва Бог знае какво мощно възпитателно влияние за превъзмогване на проблемите им.Те са по-скоро академия за научаване на незаконни способи и средства, които те не са познавали. Това е по-скоро едно учебно заведение за нарушители, в сравнение с място за превъзпитание, колкото и неприятно за обществото да звучи това " казва  престъпният психолог и някогашен шеф на Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи до 2001 година проф. Бойко Ганчевски.

Възможно ли е въпреки всичко някой да излезе от Матрицата? Бъдещето ще покаже. 

 

*„ Влязъл в пандиза, попаднал на хора и станал човек ” е откъс от поемата на Никола Вапцаров „ Песен за индивида “.  В нея поетът разказва по какъв начин една чо6ешка покруса прераства в нравствена победа.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР